×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Gerlin en Midlin | Blog

Schaltbau kijkt met zelfvertrouwen naar een veelbelovende toekomst. Afgelopen maanden werd met succes een financiële herstructurering afgerond door het afstoten van twee verliesgevende Spaanse dochtermaatschappijen en de herfinanciering van bestaande leningen.

Midlin en Gerlin houden gezamenlijk circa 9% in Schaltbau

Schaltbau kijkt met zelfvertrouwen naar een veelbelovende toekomst. Afgelopen maanden werd met succes een financiële herstructurering afgerond door het afstoten van twee verliesgevende Spaanse dochtermaatschappijen en de herfinanciering van bestaande leningen. De operationele resultaten zitten duidelijk in de lift waardoor het nieuwe management weer volop oog heeft voor zakelijke kansen.

Schaltbau Holding AG (Schalt = schakelaar) is een leverancier van hoogwaardige en betrouwbare elektromagnetische componenten en systemen voor de (rail)industrie. Dochterbedrijf Schaltbau GmbH maakt hoogwaardige schakelaars (klik-, magneet- en tuimelschakelaars) en connectoren voor treinen en is de naamgever van het concern. Twee andere belangrijke werkmaatschappijen zijn Bode GmbH & Co (deursystemen voor treinen en bussen) en Pintch Group (signaal- en veiligheidstechnologie voor spoorweginfrastructuur).

Wereldmarktleider

Schaltbau GmbH is wereldmarktleider voor klikschakelaars in de deursystemen van rollend materieel. De schakelaars moeten aan de strengste veiligheidseisen voldoen. Magneetschakelaars zijn overal vereist waar toepassingen met een hoge stroomsterkte moeten worden geschakeld. Ze worden bijvoorbeeld geïnstalleerd in batterij aangedreven industriële vrachtwagens, noodstroomsystemen voor telecommunicatieapparatuur en datacenters, en in de tractie-eenheden van locomotieven en elektrische treinen. De vraag naar gelijkstroom-magneetschakelaars groeit ook snel voor een breed scala aan toepassingen in de toekomstgerichte markten als die van nieuwe energie (zon en wind) en elektromobiliteit (elektrische auto’s). Deze nieuwe markten bieden Schaltbau GmbH de komende jaren een optie op een hoge groei en waardecreatie.

Europees marktleider

Dochter Bode GmbH & Co is Europees marktleider in innovatieve deur- en instapsystemen voor treinen en bussen en gebruikt hierbij de schakelaars van Schaltbau GmbH. De deuren zijn uitgerust met slimme sensortechnologie en diverse digitale functies die voor meer veiligheid zorgen. De Bode deursystemen zijn te vinden in metro’s, trams, regionale treinen, hogesnelheidstreinen, bussen en touringcars. Voor het wegvervoer heeft Bode schuifdeuren met zowel handmatig als elektrisch geleide systemen. Het bedrijf profiteert van de wereldwijd jaarlijks groeiende vraag naar openbaar vervoer en de daarvoor benodigde investeringen in rollend materieel. Na een periode waarin het de eigen productie niet op orde had heeft nieuw management, afkomstig van de grootste concurrent, het bedrijf opnieuw ingericht en verbeteren de resultaten. De productiviteitsissues hebben overigens geen enkel negatief effect gehad op de vraag, want Bode’s orderboeken zijn al jaren goed gevuld.

Herstructurering infrastructuurbedrijf

Pintch Group levert een scala aan spoorweginfrastructuurapparatuur waaronder spoorwegovergangen (top-3 positie Duitsland), puntverwarmingssystemen, wielsensoren en signaaltechnologie. Dit bedrijf voert een reorganisatie door en integreert drie bedrijven op een locatie. De Duitse overheid wil het achterstallig onderhoud op het Duitse spoor aanpakken en heeft hiervoor tientallen miljarden aan extra middelen vrijgemaakt. Ook een kleine speler als Pintch moet van deze sterke rugwind het komende decennium een graantje mee kunnen pikken. 

Goede marktgroei vooruitzichten

Schaltbau rondde in 2019 een periode van financiële herstructurering af en kijkt nu weer met optimisme en zelfvertrouwen naar de toekomst. De operationele herstructureringen bij Bode en Pintch zijn halverwege en vormen de komende jaren een van de winstgroeidrijvers. De sterke posities in markten die het tij flink mee hebben zijn een andere factor achter de door ons verwachte winstgroei. Wereldwijd wordt er geïnvesteerd in het openbaarvervoer om steden leefbaar te houden. In Duitsland zijn lagere BTW op treintickets (en toeslagen op binnenlandse vluchten) en hogere investeringsbudgetten voor het spoor onderdeel van het klimaatplan waartoe recent is besloten.

Teslin al enkele jaren betrokken

Midlin NV, dat al enkele jaren in Schaltbau investeert, heeft de afgelopen jaren samen met andere grootaandeelhouders een actieve bijdrage geleverd aan het op het goede spoor zetten van Schaltbau. Zo is er een volledig nieuwe Raad van Commissarissen benoemd, die op haar beurt een nieuwe Raad van Bestuur heeft aangesteld. Beide gremia zijn nu bezet door ervaren managers uit de railindustrie afkomstig van concurrenten (Knorr-Bremse) of van afnemers (Siemens, Bombardier). Het nieuwe management heeft in 2019 met succes twee verliesgevende Spaanse dochtermaatschappijen afgestoten waarmee het een pijnlijke episode in het bestaan van het bedrijf heeft afgesloten. We hebben veel vertrouwen dat het management gesteund en geadviseerd door de Raad van Commissarissen Schaltbau weer op een duurzaam winstgevend groeipad zal zetten.

Nieuwe deelneming voor Gerlin

Gerlin NV rondde in september een investering in Schaltbau Holding AG af met de verwerving van een 5,2% belang. Gerlin houdt samen met zusterfonds Midlin bijna 9% van het kapitaal. Teslin behoort daarmee tot de top drie aandeelhouders van het bedrijf.

 

teslin Rombout Houben vk Rombout Houben, Fondsmanager

Terug naar boven