×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Midlin | Blog

Brunel presenteerde onlangs een ambitieuze strategie voor de komende vier jaar. Het wil zich tot een meer specialistische dienstverlener ontwikkelen. Brunel denkt goed gepositioneerd te zijn om te kunnen profiteren van megatrends zoals klimaatverandering, energietransitie, digitalisatie en de toenemende vraag naar technische specialisten. Midlin is sinds 2009 aandeelhouder in Brunel.

Brunel, opgericht in 1975 door Jan Brand, is een internationaal opererend bureau gespecialiseerd in projectmanagement, detachering en consultancy. In Europa richt Brunel zich voornamelijk op het detacheren van specialisten op het gebied van engineering, automotive, finance, IT en legal terwijl het bedrijf internationaal actief is in het flexibel inzetten van ZZP’ers onder meer voor de life sciences, olie en gas- en mijnbouwindustrie.

Brunel kwam afgelopen jaar in een perfecte storm terecht. De maatregelen om COVID-19 in te dammen hadden een flinke negatieve impact op de Nederlandse en Duitse activiteiten. Daarnaast liet de lage olieprijs zijn sporen achter in de internationale business. De conjuncturele tegenwind volgde op een langere periode waarin de resultaten van Brunel Nederland jaarlijks daalden en het bedrijf zich in 2019 in de Verenigde Straten vergaloppeerde door verkeerd ingeschat projectrisico. Dat resulteerde naast een miljoenenverlies in een forse deuk in het vertrouwen in het bedrijf.

Brunel kent een aantal strategische uitdagingen. De resultaten lieten al een paar jaar een neergaande lijn zien door de teruglopende olie- en gasomzet en afnemende winstgevendheid in Nederland. De omzetbijdrage van het olie- en gassegment behelst nu nog 41% van de omzet op groepsniveau. Door decarbonisatie van de economie als gevolg van de klimaatproblematiek en -wetgeving zijn de langetermijnvooruitzichten van de olie- en gasmarkt onaantrekkelijk. Wij hebben het management dan ook aangespoord om investeringen in diversificatie naar andere segmenten, zoals engineering, life sciences en duurzame energie, te versnellen en niet of beperkt te investeren in de olie- en gas business.

Bij Brunel Nederland was er gebrek aan strategische, operationele en financiële discipline waaraan volgens ons verkeerde incentives ten grondslag lagen. Het afgelopen jaar is er goed ingegrepen om de jarenlange afkalving van de resultaten te stoppen. Zo gaat Brunel Nederland haar specialistische profiel weer aanscherpen en heeft het de operationele en financiële discipline al op orde gebracht. De (account)managers worden niet langer op omzet maar op winst beloond en zullen dus steviger met klanten over prijzen moeten onderhandelen.

Op een digitale Capital Markets Day eind maart kondigde Brunel haar nieuwe strategie voor de komende vier jaar aan waar versnelde diversificatie een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Brunel wil zich een meer specialistisch profiel aanmeten en zal daartoe meer investeren in de opleiding van direct- en indirect technisch personeel. Het bedrijf stelt zichzelf hierbij de doelstelling om vanaf 2025 15.000 specialisten (op het moment 12.000) aan zich gebonden te hebben.

Verder zal Brunel haar blootstelling aan de olie- en gasmarkt verminderen door de diversificatie te versnellen naar andere (specialistische) markten zoals life sciences (onder meer farmacie, food & agri) en duurzame energie en daarvoor gedisciplineerd acquisities doen. Bovenstaande initiatieven zouden vanaf 2022 moeten leiden tot een versnelling van de omzetgroei.

Brunel zal vanuit een meer KPI-gedreven en efficiëntere organisatie te werk gaan om zo de operationele en financiële discipline te verbeteren. Dit moet ten minste leiden tot een verdubbeling van de operationele winstmarge (EBIT) van circa 3% in 2020 naar 6% in 2025. Tot slot committeert Brunel zich op ESG-gebied onder meer aan meerdere duurzame ontwikkelingsdoelen (‘SDGs’) van de Verenigde Naties en aan reductie van haar CO2 uitstoot in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.

In tegenstelling tot wat we afgelopen jaren hebben gezien, lijkt het herstel van de Europese en de internationale activiteiten de aankomende jaren samen te vallen nu het einde van de pandemie in zicht is. Wij denken dat Brunel de koers tijdig verlegd heeft en binnenkort de (conjuncturele) wind weer in de zeilen krijgt.

Teslin houdt via Midlin NV een belang in Brunel International NV.

 

philip van es portret Stefan Farisi, Associate

Terug naar boven