×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Midlin | Blog

Technisch detacheerder Brunel kondigde op 8 december 2021 aan dat het 72% van de aandelen van Taylor Hopkinson, een specialistische recruiter en detacheerder voor de duurzame energiemarkt, heeft overgenomen voor € 32 miljoen. Wij denken dat de acquisitie goed past in de onlangs aangekondigde strategie van Brunel. Met de overname van Taylor Hopkinson wordt de strategische transitie versneld.

Brunel presenteerde begin 2021 een ambitieuze strategie voor de komende vier jaar. Onderdeel hiervan is dat Brunel zich uitsluitend nog op het detacheren van hoog gekwalificeerde specialisten wil richten en haar relatieve blootstelling aan de olie- en gasmarkt wil verminderen door te diversifiëren naar andere specialistische en toekomstbestendige markten zoals life sciences (onder meer farmacie, food & agri), mijnbouw en duurzame energie. Het bedrijf wil deze diversificatie versnellen door overnames, iets waar Brunel historisch gezien overigens weinig ervaring mee heeft.

De eventuele acquisities moeten aan een aantal strategische en financiële criteria voldoen. Zo moeten ze Brunels diversificatie versnellen, nieuwe (specialistische) competenties toevoegen, geografisch complementair zijn, de juiste grootte hebben (niet té groot en niet té klein) en winstgevender zijn dan Brunel zelf.

Wij denken dat de acquisitie van Taylor Hopkinson aan veel van deze criteria voldoet. Het bedrijf, opgericht in 2009 door Tom Hopkinson, is de afgelopen jaren organisch gegroeid tot de grootste specialistische recruiter en detacheerder in de duurzame energiemarkt. Het opereert met 7 kantoren in 50 landen en heeft sinds 2009 meer dan 10.000 specialisten geplaatst. Taylor Hopkinson is actief in de sectoren wind (offshore en onshore), zonne-energie en energieopslag en heeft bedrijven zoals Ørsted, Vestas en Siemens als afnemers. Het bedrijf heeft door de jaren heen een sterke reputatie opgebouwd, wat ook tot uiting komt in de ‘Recruiter of the Year’ award die het bedrijf twee jaar op rij heeft gewonnen (in 2020 en 2021).

Taylor Hopkinson verwacht in 2021 een omzet van circa € 50 miljoen met een operationele winstmarge (EBIT) van bijna 8%, hoger dan Brunels eigen winstmarge van circa 5%. Het bedrijf realiseert haar omzet onder meer in het Verenigd Koninkrijk (60% van de omzet), Taiwan (20% van de omzet) en Spanje; landen waar Brunel zelf niet of beperkt actief is.

Brunel koopt 72% van de aandelen van Taylor Hopkinson voor € 32 miljoen. De overige 28% blijft in handen van 10 ‘key managers’ waaronder de oprichter. Brunel heeft de optie deze aandelen na drie jaar te kopen op dezelfde (bruto)winst multiple als waarop het de huidige aandelen kocht. Hierbij geldt wel de randvoorwaarde dat Taylor Hopkinson een minimale bruto- en operationele winstmarge behaalt. Dit geeft het management een stimulans om het bedrijf de komende drie jaar flink te laten doorgroeien.

Taylor Hopkinson realiseerde een omzetgroei van circa 60% in 2021. Brunel verwacht een aanhoudend hoge groei de komende jaren voor het bedrijf gezien de goede marktvooruitzichten voor duurzame energieprojecten en synergie door onder meer gebruik te maken van Brunels wereldwijde netwerk (104 kantoren in 37 landen) en kandidatendatabase. Het Brunel management verwacht dat de omzet van Taylor Hopkinson de komende paar jaar moet kunnen verdubbelen.  

De acquisitie van Taylor Hopkinson past binnen de onlangs ingezette strategie van Brunel en is ook financieel verantwoord. Brunel kan de overnamesom uit het grote kasoverschot betalen en daarnaast de ruime dividendpolitiek blijven voortzetten. Wij verwachten dat Brunel met een meer toekomstbestendig profiel ook het vertrouwen van de kapitaalmarkt moet kunnen terugwinnen.

Teslin houdt via Midlin NV een belang in Brunel International NV.

philip van es portret Stefan Farisi, Senior Associate

Terug naar boven