×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Midlin | Blog

Al enige jaren volgen wij het Belgische Melexis met groeiend respect. Het maakte de afgelopen 15 jaar een indrukwekkend groeiparcours door met mooie winstcijfers. Dit succes bleef niet onopgemerkt en leidde tot een hoge beurswaardering. Afgelopen zes maanden moest het management echter op haar ambitieuze groeiprognose voor 2018 terugkomen en halveerde de beurskoers. Met een omzetgroei van 11% in 2018 presteerde Melexis nog altijd heel goed ook al was dat lager dan de eerder beloofde 12-15% groei. De onverwachte daling van de autoverkopen in China en Europa veroorzaakte tegen het einde van 2018 het zogenaamde zweepslageffect in de bevoorradingsketen. Een voorraadoverschot (aan auto’s) leidt tot een tijdelijke vraagdaling bij de toeleveranciers. Voor Midlin biedt de korte termijn onzekerheid met betrekking tot de wereldwijde autoverkopen een langetermijn kans.

Melexis legt focus op innovatie en klant

Melexis is een ontwikkelaar en verkoper van sensoren en halfgeleiders voor de automobielindustrie. Met name in magnetische sensoren en chips voor de aansturing van LED-verlichting heeft het bedrijf leidende marktposities. Het productaanbod is overigens breder; zo heeft Melexis bijvoorbeeld ook druk- en optische sensoren (3D). Het bedrijf heeft innovatie mét en vóór klanten hoog in het vaandel staan en streeft ernaar met haar producten auto’s veiliger, meer betrouwbaar en energie-efficiënter te maken. Ze ontwikkelt zowel klantspecifieke als standaard Melexis-oplossingen. Het beursgenoteerde familiebedrijf met het hoofdkantoor in Ieper realiseerde in 2018 een omzet van € 569 miljoen (+11%) en een nettowinst van € 115 miljoen, een nieuw record. Er werken ruim 1.200 werknemers, ze heeft elf R&D centra en verkoopt wereldwijd. De productie is uitbesteed terwijl de 100% kwaliteitscontrole in eigen beheer plaatsvindt.

Markt met aanhoudend groeipotentieel

Het aantal halfgeleiders en sensoren in auto’s laat al jaren een sterke groei zien en met de opkomst van hybride en volledig elektrische en zelfrijdende auto’s zal dat aantal alleen maar verder toenemen de komende jaren. Gespecialiseerde marktonderzoekers voorspellen dat deze markt de groeivoet van circa 7% ook de komende vijf jaar zal vasthouden. Het aantal chips van Melexis in een elektrische of hybride auto is ruim twee maal hoger dan in een auto met verbrandingsmotor. Hetzelfde geldt voor nieuwe verlichtingstrends (LED) en veiligheidssystemen voor (semi)zelfrijdende auto’s. Naarmate de aantallen van deze ‘nieuwe’ auto’s stijgen neemt het aantal Melexis chips per auto toe. Een goed uitgangspunt voor aanhoudende marktaandeelwinst de komende drie tot vijf jaar.

Sterk financieel track-record

Melexis kan bogen op een sterk financieel track record met autonome omzetgroei en winstmarges die tot de top in haar industrie behoren. In de afgelopen vijf jaar groeide ze met 15% per jaar circa twee maal harder dan de markt. Ook de winstgevendheid ligt ver boven het gemiddelde van concurrenten. De keuze om de kapitaalintensieve productie uit te besteden en zich te focussen op productontwikkeling en verkoop is naast de hoge groei een belangrijke verklaring daarvoor. In de afgelopen tien jaar heeft ze de marktgroei acht jaar verslagen. In jaren waarin de autoverkopen onverwacht tegenvallen treedt het zogenaamde zweepslageffect op; afnemers bouwen dan te hoog opgelopen voorraden af en bestellen tijdelijk minder bij Melexis. Het jaar dat er op volgt treedt doorgaans het tegenovergestelde effect op. Te laag geworden voorraden worden aangevuld en Melexis realiseert een bovengemiddelde groei ten opzicht van de markt.

Oprichters in raad van bestuur met groot aandelenbelang

CEO Françoise Chombar, die sinds de oprichting in 1988 bij het bedrijf betrokken is, kent de grillen van het zweepslageffect. Samen met twee heren (waaronder haar man) bezit ze 53% van de aandelen in het bedrijf dat ze zelf naar de beurs brachten. Het drietal staat aan de wieg van het succes en is nog altijd nauw betrokken bij het bedrijf in verschillende rollen. Onverstoorbaar gaan ze door met het ontwikkelen van innovatieve producten om auto’s veiliger, betrouwbaarder en groener te maken. Ook als de vraag tijdelijk tegenvalt. Het sterke financiële trackrecord en de focus op organische groei geven Melexis een schuldenvrije balans ondanks een ruim dividendbeleid. De sterke financiële positie houdt het bedrijf gefocust op de lange termijn ondanks de korte termijn onzekerheden.

 

 

Teslin houdt via het fonds Midlin een belang in Melexis.

 

philip van es portretRombout Houben, fondsmanager Midlin NV

Terug naar boven