×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin Participaties | Blog

Teslin is sinds 2004 aandeelhouder in Neways geweest, vanaf 2006 met een belang van ruim 5% en sinds 2008 met een belang van meer dan 10%. Voor de oprichting van Teslin Participaties werd het belang via het investeringsfonds Todlin gehouden.

Vanaf juni 2004 hebben wij voor € 8,5 miljoen geïnvesteerd in Neways. Aan dividend en verkoopopbrengsten ontvingen wij in totaal € 15,1 miljoen. Op het eerste gezicht lijkt dit best een goed rendement. De periode is echter lang, waardoor het gemiddeld jaarlijks rendement minder dan 5% is. Dit is fors onder onze doelstelling van een gemiddeld jaarlijks rendement van minimaal 10%. Helaas heeft Neways voor ons dus onvoldoende waarde gecreëerd.

Neways is actief als internationale producent van elektronische toepassingen voor fabrikanten van eindproducten of hun toeleveranciers. Klanten zijn bijvoorbeeld ASML, Volkswagen en Philips. Neways is voor deze partijen een ’outsourcing-partner’ met een specialisatie op het gebied van elektronica. Het intellectueel eigendom van de geproduceerde elektronica is vrijwel altijd in het bezit van de klanten van Neways.

De markt waarin Neways opereert is competitief. Dit komt tot uitdrukking in lage marges, door – in de regel – een relatief lage toegevoegde waarde. Voor succesvolle bedrijven in deze industrie, die er in slagen om hun organisatie efficiënt en flexibel in te richten, is een operationele marge (EBIT, winst voor rente en belasting) van 5-7% haalbaar. Daarnaast is het voor bedrijven als Neways van belang om gedurende de volledige levenscyclus van het product betrokken te zijn; vanaf de ontwerpfase tot reparatie en service.

Wij hebben hierover regelmatig gesproken met de onderneming. De strategie van Neways was er ook op gericht de organisatie te harmoniseren (‘’One Neways”) en meer focus aan te brengen. Over de afgelopen jaren leek dit goed te gaan en zagen wij gradueel een verbetering van de operationele marge. Met als hoogtepunt een relatief sterk 2018. In 2019 bleek de goede ontwikkeling helaas toch niet houdbaar. Ondanks dat de omzet nog steeds een stijgende lijn liet zien, zorgden inefficiënties in de organisatie ervoor dat de capaciteit over de verschillende werkmaatschappijen onvoldoende efficiënt kon worden verdeeld. Gevolg was een sterke daling van de operationele marge. Een duidelijk teken dat er bij Neways nog veel gedaan moet worden om het winstpotentieel te realiseren.

Zoals gezegd is de toegevoegde waarde van deze tak van de industrie beperkt. Daarnaast hebben wij onvoldoende vertrouwen dat Neways binnen een overzienbare termijn haar operationele processen zo zal stroomlijnen dat er structureel een gezonde operationele marge wordt gerealiseerd. Verder hadden wij weliswaar een grote positie, maar hadden wij toch onvoldoende (echte) invloed. Het bedrijf heeft namelijk nog twee veel grotere aandeelhouders, die beide een belang hebben van meer dan 20%. Vanuit governance perspectief voor ons geen ideale situatie. Bovendien, en misschien wel de belangrijkste reden, zagen wij mogelijkheden om de verkoopopbrengst te investeren in andere bedrijven waarvan wij op langere termijn meer duurzaam waarde potentieel verwachten.

Wij zijn ons belang in Neways dan ook af gaan bouwen vanaf de eerste helft van 2018. Er worden dagelijks maar weinig aandelen van Neways verhandeld waardoor je met de verkoop van een belang van circa 10% zorgvuldig te werk moet gaan en een lange adem moet hebben.

In onze ogen heeft Neways nog best potentieel, maar het bedrijf heeft veel uitdagingen voor de boeg. Bij een goede invulling is het zeker mogelijk de resultaten te verbeteren. Wij wensen alle betrokkenen daar veel succes mee en blijven de ontwikkelingen uiteraard volgen.

 

jan jaap bongers portretJan-Jaap Bongers, fondsmanager Teslin Participaties

Terug naar boven