×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin Participaties | Blog

Wij zijn verheugd vandaag, 9 januari 2020, aan te kondigen dat we verwachten eind volgende maand met Teslin Participaties een investering te doen in CM.com. 

CM.com verbindt bedrijven met de mobiele telefoons van miljarden consumenten wereldwijd. Het technologiebedrijf heeft een platform waarmee bedrijven direct kunnen communiceren met hun (potentiële) klanten via de smartphone. Het platform geeft flexibele toegang tot meer dan 60 netwerkbeheerders, maar ook tot alternatieve berichtenservices, zoals Whatsapp of Wechat. Behalve communiceren kunnen bedrijven ook andere diensten en producten, zoals concertkaartjes, identificatie of het afsluiten van digitale contracten, aanbieden via het platform. CM.com kan vervolgens ook het gehele betaalproces faciliteren voor haar klanten over hetzelfde communicatiekanaal.

Een mooi voorbeeld zijn de diensten die CM.com levert aan de organisatie van de Dutch Grand Prix in mei 2020. Het overgrote deel van de entreekaartjes is met de smartphone gekocht via het platform van CM.com. De Dutch Grand Prix kan via datzelfde platform de Formule 1 supporters op de hoogte houden van de ontwikkelingen voor en tijdens de race of merchandise aanbieden. Op het event zelf zal het platform van CM.com ook gebruikt kunnen gaan worden voor het faciliteren van bijvoorbeeld betalingen in de horeca. Zo kunnen bezoekers een bestelling doen op hun smartphone en vervolgens met de verkregen QR-code de bestelling afhalen bij de bar. Zo zijn er talloze gebruiksvoorbeelden van de diensten van CM.com.

Het voorbeeld van de Dutch Grand Prix geeft goed het onderscheidend vermogen van CM.com aan. Door de volledig geïntegreerde oplossing die CM.com aan bedrijven biedt, kunnen zij direct communiceren met hun klanten. Het versturen van berichten op maat stelt bedrijven in staat de betrokkenheid en loyaliteit van klanten te vergroten. Wij verwachten dat de groei van deze markt de komende jaren rond de 25% per jaar zal bedragen.

CM.com heeft het afgelopen najaar geprobeerd via een IPO (een ‘initial public offering’ ofwel een beursgang) een notering te krijgen aan Euronext Amsterdam. Wij hebben het bedrijf destijds uitvoerig geanalyseerd en waren enthousiast. Uiteindelijk is de IPO niet doorgegaan, mede omdat de marktomstandigheden op het ‘moment suprême’ tegen zaten. Wij hebben het contact met de onderneming warm gehouden, omdat we vermoedden dat de twee oprichters en eigenaren van CM.com de gang naar de beurs toch wilden doorzetten.

En dat gebeurde ook. Het bedrijf heeft hiervoor een alternatieve route gevonden. CM.com wordt overgenomen door een beursgenoteerde entiteit die speciaal is opgezet om een overname te doen en voor het overgenomen bedrijf een beursnotering te verkrijgen, Dutch Star Companies One (https://dutchstarcompanies.com/). Dit initiatief is geïnitieerd door Oaklins, een wereldwijd advieskantoor op het gebied van fusies en overnames. Wij hebben met Dutch Star Companies One samengewerkt richting deze transactie. Na de overname zullen de vennootschappen fuseren, waarbij CM.com de beursnotering overneemt. Parallel aan deze transactie zullen wij ook investeren in CM.com en daarmee een direct belang verkrijgen van ruim boven de 5%. De waardering waartegen de transactie zal plaatsvinden is in lijn met onze eigen waardering en ligt onder de prijsrange waartegen CM.com aanvankelijk naar de beurs wilde gaan.

Wij zijn om meerdere redenen positief over deze investeringsmogelijkheid. Een belangrijke is dat wij onder de indruk zijn van het ondernemende en gecommitteerde directieteam en de kundige Raad van Commissarissen met relevante ervaring. Daarnaast is CM.com actief in een groeimarkt. Dit zal het bedrijf de komende jaren een stevige rugwind geven. Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het optimaliseren van het platform op basis van een uitstekende infrastructuur. Dit maakt het business model goed schaalbaar en daarmee attractief. Vrijwel al het geld dat wordt opgehaald met deze beursgang zal gebruikt worden om te investeren in het bedrijf om de groei te versnellen en internationaal uit te breiden. Ook zijn wij ervan overtuigd dat wij straks als een van de grotere aandeelhouders op basis van onze investeringsfilosofie onze rol als lange-termijn betrokken grootaandeelhouder goed kunnen spelen en effectief invloed kunnen uitoefenen bij materiële bedrijfsevenementen.

Natuurlijk kent deze investering ook risico’s. Het is geen ‘standaard’ investering voor Teslin Participaties. Het bedrijf groeit hard en zal de kasstromen die het genereert ook de komende jaren hiervoor blijven inzetten. In dat kader rekenen we voorlopig ook niet op dividend. Uiteraard gaan wij ervan uit dat de groei van het bedrijf en daarmee de waardering van het aandeel dat meer dan goed zal maken. Maar juist in het succesvol uitrollen van die groeistrategie zitten de nodige risico’s. Dat moet zorgvuldig en met behoud van ondernemerschap gebeuren.

Er moeten nog een paar stappen genomen worden, zoals het verkrijgen van goedkeuring van de aandeelhouders van de beursgenoteerde entiteit om te investeren in CM.com en vervolgens met het bedrijf te fuseren. De bijzondere aandeelhoudersvergadering waarin dit besluit zal worden genomen zal plaatsvinden op 20 februari 2020. Als de aandeelhouders ermee instemmen – wat wij verwachten – zal op 21 februari 2020 de transactie plaatsvinden en onze investering een feit zijn. Wij houden u hiervan op de hoogte.

 

jan jaap bongers portretJan-Jaap Bongers, fondsmanager Teslin Participaties

Terug naar boven