×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin Participaties | Blog

Met plezier maken wij bekend dat we verwachten medio juni met Teslin Participaties te investeren in NX Filtration. Het bedrijf is voornemens door een beursgang (oftewel een IPO) €150 tot €165 miljoen op te halen bij investeerders en een notering te krijgen aan Euronext Amsterdam. Het op te halen kapitaal zal NX Filtration in staat stellen sneller te groeien. Wij hebben ons gecommitteerd om als cornerstone aandeelhouder € 28 miljoen te investeren. Hiermee verkrijgen we een belang van meer dan 5%. Onze investering is wel afhankelijk van een succesvolle beursgang.

NX Filtration heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de ontwikkeling van een disruptieve technologie op het gebied van membranen, genaamd Direct Nano Filtration (‘dNF’). Modules gemaakt van een bundel dNF membranen worden als onderdeel van een systeem ingezet voor het zuiveren van grond- en afvalwater, waarmee het geschikt wordt voor drinkwater of hergebruikt kan worden in industriële processen. Het nieuwe dNF membraan van NX Filtration is een technologische doorbraak en is disruptief in de sector. In tegenstelling tot andere technologieën is voorbehandeling van het water met chemicaliën niet nodig en bevat het proces maar een stap. Daarnaast is het proces mede op grond van laag energieverbruik – op basis van totale levensduurkosten – ook nog goedkoper.

De logica van de beursgang is duidelijk. Het zal de bekendheid van NX Filtration vergroten en haar goede reputatie bevestigen. Dit zal het bedrijf helpen om nieuwe pilots en klanten te winnen en goed personeel aan te trekken. Beide zijn cruciaal om verder te kunnen groeien. Daarnaast heeft NX Filtration nieuw kapitaal nodig om versneld op te kunnen schalen, zowel commercieel als in de productie en op technologisch gebied. De beursnotering geeft ook toegang tot de kapitaalmarkt voor de financiering van toekomstige groei.

Wij hebben de afgelopen periode veel tijd geïnvesteerd in het leren begrijpen van de technologie, het onderscheidend vermogen van het product en de marktdynamieken. Hiervoor hebben wij (academische) artikelen gelezen, met industrie-experts, klanten, management en de bestaande aandeelhouder gesproken en de productielocaties bezocht. Wij hebben het vertrouwen dat de dNF-technologie van NX Filtration uniek is en dat het een kostbare uitdaging zal zijn voor concurrenten om een vergelijkbaar product te ontwikkelen.

Ons vertrouwen wordt mede onderbouwd door de kwaliteit van het team dat betrokken is bij NX Filtration. Nederland is leider op het gebied van water. De Universiteit van Twente staat wereldwijd bekend om haar onderzoek naar de mogelijkheden van waterfiltratie. De ontwikkeling op het gebied van membraantechnologie is de afgelopen jaren met name te danken aan Erik Roesink, hoogleraar aan de Universiteit van Twente en oprichter en CTO van NX Filtration. In 2016 heeft hij, samen met investeerder Infestos, NX Filtration opgericht. Ook Infestos is goed bekend met de sector. De oprichter van Infestos was eerder CFO van Norit. De afgelopen jaren hebben Erik Roesink en Infestos gebruikt om het product verder te ontwikkelen en klaar te maken voor commercialisatie, het team versterkt en de organisatie goed neergezet.

NX Filtration helpt bij het oplossen van een wereldwijd en urgent probleem: waterschaarste en waterkwaliteit. De unieke technologie biedt een oplossing, waardoor CICERO, een bekende duurzaamheidsconsultant, deze IPO heeft aangemerkt als ‘Green IPO’. Al net zo uniek als de onderliggende technologie. Het (ESG) profiel van de onderneming sluit goed aan bij de investeringsfilosofie van Teslin Participaties.

Het bedrijf zit nog in een vroege fase van haar ontwikkeling en er zijn ook zeker risico’s aan verbonden, maar wij zagen voldoende (financiële) aanknopingspunten om te investeren. We zijn dan ook verheugd om als ‘cornerstone’ investeerder deze IPO te ondersteunen.

Voor meer informatie over NX Filtration en het persbericht over de beursgang verwijzen wij naar de investor relations pagina van NX Filtration.

  

Jan-Jaap Bongers, Fondsmanager Teslin Participaties

philip van es portret 

Diederik van de Wiel, Senior Associate

Terug naar boven