×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin | Nieuws

Onlangs verscheen in Fondsnieuws een interview met Rombout Houben, fondsmanager van Gerlin en Midlin, over de onontdekte pareltjes op de Duitse beurs. Hieronder de hoofdlijnen.

Zoals bekend, beheert Teslin Capital Management drie aandelenfondsen: Teslin Participaties en Gerlin nemen substantiële belangen in kleinere Nederlandse respectievelijk Duitse beursgenoteerde bedrijven en Midlin belegt in Nederland, Duitsland en België. “Vooral op de brede Duitse aandelenmarkt zijn er in dit segment nog onontdekte pareltjes te vinden, omdat ze onder de radar van analisten blijven. In bijvoorbeeld België is dat veel lastiger”, aldus Houben.

Binnen de door Teslin gehanteerde selectiecriteria, is de keuze in Duitsland veel groter dan in België en Nederland. “De termen onder- en overweging ten opzichte van een index komen niet voor in ons vocabulaire. Dat is ook best lastig omdat er geen indexmandje is dat Nederland, België en Duitsland verbindt”. De op export gerichte Duitse economie heeft te lijden van de perikelen rond de handelsbetrekkingen tussen China en Amerika. Volgens Houben “zag je dat de afgelopen twaalf maanden weerspiegeld in de Duitse aandelenkoersen. Duitse bedrijven zijn veelal wereldmarktleider en een groot deel van hun omzet en ook productie ligt vaak buiten Duitsland”.

In Duitsland wordt veel gedaan om de kleinere beursgenoteerde bedrijven zichtbaarder te maken. ”Duitse small cappers zijn anders dan in Nederland verplicht om tweetalig, ook in het Engels, te rapporteren. Verder moeten bedrijven eens per jaar investeerders en analisten bijpraten. De Duitse beurs organiseert daarvoor jaarlijks een event waar beleggers drie dagen lang kennis kunnen maken met honderden bedrijven. Dat missen we in Nederland.”

“Qua aantallen is er voor beleggers in Duitsland meer keuze, al zijn er relatief veel industriële bedrijven in dit segment en die zijn cyclisch. Dat biedt kansen, maar natuurlijk ook risico's. Je moet als belegger erg selectief zijn en oog hebben voor risicospreiding. Nederlandse small caps zijn meer gediversifieerd.”

Bekend is dat Teslin een lange termijn belegger is. “We nemen afscheid van een bedrijf als we een goede prijs kunnen krijgen of als de initiële investment case niet meer realistisch is. Soms blijven we heel lang, zo zit Sligro al 25 jaar in de portefeuille bij Teslin.”

Teslin hanteert een aantal selectiecriteria alvorens te investeren. “Zo moet de cashflow voldoende zijn om te kunnen investeren in groei en om dividend uit te kunnen keren. In Duitsland komen we vaak uit bij bedrijven op de lokale markt, die te klein zijn voor de Duitse small cap-index SDAX.”

Voor een investeerder in een geconcentreerde portefeuille zijn macrocijfers minder belangrijk. “Natuurlijk kijken we er naar, bijvoorbeeld om te zien waar de groeivertraging vandaan komt. Sommige bedrijven en sectoren zijn cyclischer dan andere. Daar houd je rekening mee. Zeker bij trading. Zo hebben we eind 2018 van de sell-off in aandelen gebruikgemaakt om het Belgische Melexis te kopen. Een ijzersterk bedrijf, dat profiteert van de groei van auto-elektronica, maar wat eerder te duur was.” 

Bron: www.fondsnieuws.nl, 11 juli 2019 
Door: Manno van den Berg

Lees het volledige artikel »

Terug naar boven