×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin | Persbericht

Nieuwe posities in SÜSS MicroTec, Melexis en Schaltbau

De aandelenfondsen Midlin en Gerlin van Teslin Capital Management hebben, mede dankzij een goede selectie van investeringen, hun gebroken boekjaar op 30 september met positieve rendementen afgesloten. Gerlin, dat investeert in Duitse smallcaps, sloot het boekjaar af met een positief rendement van 3,8%*. Midlin, dat in Duitse, Nederlandse en Belgische aandelen belegt, eindigde het boekjaar met een rendement van 4%*.

Al enige tijd geleden zag Teslin de potentie van het Duitse sensortechnologiebedrijf First Sensor. Zowel Gerlin als Midlin heeft dan ook een positie in dit bedrijf. Inmiddels is er een overnamebod op First Sensor gedaan, wat een belangrijke reden is voor de relatief goede prestaties van de fondsen. De overname hangt alleen nog af van de goedkeuring door Duitse en Amerikaanse autoriteiten. Houben verwacht dan ook dat deze voor eind 2019 wordt afgerond. De flinke waardestijgingen van Elmos Semiconductor, Leifheit en Schaltbau (alle in de portefeuille van Gerlin) en Arcadis, Nexus en Melexis (Midlin) droegen ook in belangrijke mate bij aan de rendementen in de afgelopen twaalf maanden.

“In het vierde kwartaal van 2018 zetten de Europese aandelenmarkten over een brede linie een daling in door geopolitieke onzekerheden, zoals de handelsoorlog tussen China en de VS en de aankomende Brexit. Van die marktdip hebben we gebruik gemaakt door tegen gunstige koersen bestaande posities uit te bouwen en selectief enkele nieuwe posities in te nemen”, zegt Rombout Houben, die beide fondsen beheert. “Toen de beurzen weer aantrokken hebben wij de dalingen van 2018 ingelopen waardoor de fondsen dit jaar sterke rendementen laten zien: Gerlin 15,6%, en Midlin 20,4%.”

Houben heeft voor Gerlin nieuwe posities opgebouwd in chipmachinebouwer SÜSS MicroTec en in Schaltbau, dat onderdelen voor treinen en bussen maakt. Het kapitaal van het fonds, dat in 2016 van start is gegaan, is daardoor versneld volledig belegd.

Voor Midlin heeft Houben een nieuwe positie opgebouwd in Melexis, de Belgische producent van halfgeleiders en sensoren voor de automobielindustrie. Houben: “Melexis stond al lang op onze kandidatenlijst, want het bedrijf geldt als de beste in zijn sector. Dat weten andere beleggers ook, waardoor de koers lange tijd te hoog was om goed te passen bij onze rendementseisen. Toen de koers daalde vanwege handelsonrust in de sector, was dat voor ons een instapkans. Ik verwacht dat Melexis ondanks de handelsonrust zal profiteren van een blijvend stijgende vraag naar haar producten. De behoefte aan de chips van Melexis wordt bovendien gestuwd door de groeiende vraag naar hybride en elektrische auto’s.”

Dreamteam

Ook het actief aandeelhouderschap van Teslin heeft bijgedragen aan de positieve resultaten. In samenwerking met andere grootaandeelhouders zijn nieuwe commissarissen benoemd bij Leifheit, SÜSS MicroTec en Schaltbau om de governance te verbeteren. “Bij Leifheit zijn drie van de vier commissarissen vervangen. Samen met de nieuwe CEO vormen ze nu een dreamteam”, zegt Houben. “De nieuwe CEO komt bij Sodastream vandaan, dat onder zijn leiding ontzettend hard is gegroeid. Bij Leifheit wil hij net zo’n groeispurt genereren. Volgens zijn bewezen strategie zet hij bijvoorbeeld meer commercials in om de eindvraag aan te zwengelen, wat vervolgens zijn onderhandelingspositie bij winkeliers versterkt.”

“SÜSS MicroTec speelt met zijn technologieën in op de trend van advanced packaging bij de productie van halfgeleiders. Dat is heel kansrijk voor de toekomst. Er is een nieuwe commissaris benoemd om het management te ondersteunen bij de waardecreatie op lange termijn. Toen de waardering op de beurs van SÜSS MicroTec meer dan gehalveerd was, vonden wij het een goed moment om de opbouw van ons belang af te ronden. Bij Schaltbau ten slotte is dit jaar een herstructurering afgerond. Het bedrijf kan profiteren van investeringen in openbaar vervoer door Europese overheden. Schaltbau maakt onder meer gelijkstroomschakelaars voor treinen, maar ook voor elektrisch wegvervoer. Daar ontstaat met de opkomst van elektrische auto’s en bussen een grote nieuwe markt voor.”

Wispelturige politiek bepaalt economische vooruitzichten

“Het zijn vooral geopolitieke onzekerheden die een schaduw werpen over de vooruitzichten voor de aandelenmarkten, zoals de Brexit, de onrust in het Midden-Oosten en het Chinees-Amerikaanse handelsconflict. Daardoor kopen bijvoorbeeld Chinese consumenten minder auto’s. Dat heeft veel invloed op de Duitse economie, want China is een hele grote markt voor Duitse auto-, staal- en chemiebedrijven. Ik denk wel dat veel slecht nieuws al in de koersen is verwerkt, evenals de verwachting dat de onzekerheden nog wel een tijdje kunnen voortduren. Voor de aandelenmarkten zie ik daarom meer ruimte omhoog dan naar beneden. Hoewel de industrie door de onzekerheden in een recessie is beland, zijn de economische omstandigheden verder best gunstig: de rente is laag en er is een historisch lage werkloosheid waardoor sectoren als de bouw, de detailhandel en de dienstensector floreren.”

* Deze cijfers zijn nog niet gecontroleerd door de externe accountant.

Terug naar boven