×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin | Persbericht

De aandelenfondsen van Teslin Capital Management hebben in 2019 stevige rendementen gerealiseerd. De fondsen profiteerden van overnamebiedingen op bedrijven in portefeuille, en van een opleving van aandelenkoersen in sectoren die herstelden van de terugval van eind 2018. Dit jaar moderniseert de langetermijnbelegger zijn ESG-beleid.

Het aandelenfonds Teslin Participaties, dat in Nederlandse smallcaps investeert, sloot het jaar af met een rendement van 27,4%*. Een belangrijke bijdrage aan dit positieve resultaat kwam uit de verkoop van het belang in Reesink, dat eind september werd overgenomen door Triton Partners. Daarnaast namen chipmachinebouwer Besi en fietsenfabrikant Accell een aanzienlijk deel van het rendement voor hun rekening. “De handelsoorlog tussen China en de VS heeft tot onzekerheid geleid in de halfgeleidermarkt, maar de flexibiliteit van Besi om kosten op- of af te schalen is indrukwekkend”, stelt fondsbeheerder Jan-Jaap Bongers. “Intussen is Besi uitstekend gepositioneerd om te profiteren van de verdere digitalisering van de maatschappij. Ik verwacht dat het bedrijf een groter marktaandeel zal veroveren wanneer de markt weer aantrekt.”

Enthousiast over emissies

Bongers is ook te spreken over de recente aandelenemissies van Accsys en Kendrion. “Voor beide bedrijven zijn we positief over de strategische stappen waar ze met deze emissies geld voor hebben opgehaald. Doordat we als grootaandeelhouder nauw betrokken zijn bij de bedrijven waarin we investeren, konden we hun motivatie goed volgen en we hebben daarom met de emissies meegedaan.”

Bij sommige bedrijven in portefeuille vonden flinke veranderingen plaats. Zo hebben Stern en Beter Bed grote bedrijfsonderdelen verkocht. Ook Sligro maakt een ingrijpende transitie door, onder meer vanwege de verkoop van supermarktketen EMTÉ. Bongers: “De ontwikkelingen bij Sligro hebben een negatieve invloed gehad op het rendement van Teslin Participaties. We blijven dan ook nauwgezet volgen of de maatregelen van het bestuur tot gewenste resultaten leiden.”

Duitsland en België

Het aandelenfonds Gerlin, dat in Duitse smallcaps investeert, behaalde een rendement van 22,7%*, en Midlin, dat zich op Nederlandse, Duitse en Belgische midcaps richt, realiseerde een rendement van 27,9%*. “Het overnamebod op First Sensor was gunstig voor de resultaten van zowel Midlin als Gerlin”, zegt Rombout Houben, die beide fondsen beheert. “Daarnaast profiteerden vooral de chipgerelateerde aandelen in de portefeuilles van de omslag in het sentiment rondom de handelsoorlog tussen China en de VS.”

Vooruitblik 2020: hogere bedrijfswinsten verwacht, aangescherpt ESG-beleid

“Na een matige winstontwikkeling in 2019, verwacht ik voor 2020 dat de bedrijfswinsten stevig zullen groeien, maar die verwachting is al gedeeltelijk in de koersen verwerkt. Ik reken voor dit jaar daarom op een gematigd aandelenrendement”, zegt Houben. “Hoewel we voor de lange termijn investeren is het voor de korte termijn voor onze portefeuilles belangrijk om te kijken in welke mate de cyclische vraag naar chips en machines herstelt.”

“We zijn afgelopen jaar bij enkele grote transacties betrokken geweest, en ik verwacht dat we er in 2020 weer enkele zullen doen,” voegt Bongers daaraan toe. “Zo hebben we recent aangekondigd dat we van plan zijn eind februari een belang in CM.com te nemen, wanneer de plannen van het bedrijf voor het realiseren van een beursnotering slagen.”

Bongers onderstreept daarnaast dat Teslin dit jaar het ESG-beleid moderniseert. “Teslin is altijd al sterk gericht geweest op bedrijven die fatsoenlijk zakendoen, met oog voor alle belanghebbenden. Dat past bij onze overtuiging dat je op die manier het beste in staat bent om op lange termijn waarde te creëren, en het is wat onze eigen aandeelhouders graag willen. Zo was Teslin jaren geleden al nauw betrokken bij de totstandkoming van de code Corporate Governance. We gaan in ons ESG-beleid meer nadruk leggen op gedrag en risico’s met betrekking tot ecologische en sociale aspecten. Daarover gaan we met de bestuurders van onze deelnemingen in gesprek.”

* Deze cijfers zijn nog niet gecontroleerd door de externe accountant.

Terug naar boven