×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin Participaties | Blog

Op 9 december heeft Stern aangekondigd al haar operationele activiteiten te willen verkopen aan het Zweedse automobielconcern Hedin. Stern is de kleinste deelneming in onze portefeuille en heeft een lastig bestaan op de beurs. Er is slechts beperkte handel in het aandeel en de waardering van het aandeel op de beurs is relatief laag. Wij zijn al lang van mening dat het goed zou zijn voor Stern om zich aan te sluiten bij een groter internationaal concern en zijn dan ook een voorstander van deze transactie. In het eerste kwartaal van 2022 zal deze worden voorgelegd aan de aandeelhouders van Stern via een Bijzondere Aandeelhoudersvergadering.

Ondanks het lastige bestaan van Stern op de beurs heeft de onderneming zich de afgelopen jaren onder leiding van CEO Henk van der Kwast goed ontwikkeld. Het bedrijf heeft zich kranig door de coronacrisis heen geworsteld met een sterke reductie van haar kostenbasis, het is gestroomlijnd door onderdelen tijdig af te stoten of samen te voegen en Stern heeft haar activiteiten verder gedigitaliseerd. Door deze belangrijke stappen is het bedrijf in de positie gekomen om deze transactie mogelijk te maken.

Vlak voor de coronacrisis was Stern ook al dicht bij een mogelijke transactie met Hedin. Destijds werd nog gesproken over een fusie tussen de twee bedrijven, maar door het uitbreken van de crisis werden de onderhandelingen in maart 2020 opgeschort. In het huidige voorstel neemt Hedin de operationele activiteiten van Stern over. De beursgenoteerde holding met daarin het 5% belang in de verzekeraar Bovemij zal niet verkocht worden.

De verkoopopbrengst zal grotendeels worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Wij verwachten een dividend van € 14,50 – € 14,75 per aandeel. Vervolgens moet er nog een oplossing worden gevonden voor de holding en het resterende belang in Bovemij. Wij verwachten dat dit op termijn nogmaals een waarde van € 4,00 – € 5,00 per aandeel zal opleveren. Omdat Henk van der Kwast aanblijft om deze kar te trekken hebben wij er vertrouwen in dat de oplossing zich op overzienbare termijn zal aandienen.

Helaas is Stern voor het fonds geen waardecreërende investering geweest. Wij zijn sinds 2002 aandeelhouder en hebben een kostprijs van rond de € 26 per aandeel. Gedurende de investeringsperiode hebben wij per aandeel € 12 aan dividend ontvangen. Gelet op de verwachte opbrengsten van tussen de € 18,50 en € 19,75 per aandeel maken wij weliswaar een positief rendement, maar ruim onvoldoende om onze minimale rendementseis van 10% per jaar te behalen.  

Terugkijkend was het bedrijf actief in een te lastige sector met veel concurrentie, lage marges en het nodige risico van disruptie. Om tegen deze marktkrachten bestand te zijn is consolidatie onvermijdelijk. Inlijving in het veel grotere Hedin is daarom zowel voor de onderneming als voor ons een goede oplossing. Het biedt ons een goede mogelijkheid om ons belang te desinvesteren.

 

  

Jan-Jaap Bongers, Fondsmanager Teslin Participaties

Terug naar boven